SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2013. október 23., szerda

A színfalak mögött ember-állat hibrideket hoznak létre?

Az utóbbi évtizedben a tudomány elképesztő fejlesztéseken ment keresztül a génmódosítás terén. Ha meg vannak az eszközeink hozzá, akár házilag is elő tudnánk állítani különféle létformákat.

g8Az özönvíz előtt is az ősi ellenségünk már próbálkozott emberi kereszteződések létrehozásával, ami az írás szerint sikerült is. Elsősorban ennek lett a következménye az özönvíz. Majd folytatták az emberek a próbálkozást a náci laboratóriumokban is, ami elképesztő alapot szolgáltatott a ma kifejlesztett genetikának. Napjainkban is folynak ilyen kísérletek, csak éppen ezek kimenetelét nem kötik az orrunkra.
Nincs megfelelő törvénykezés, hogy betiltsák az ilyen jellegű kísérleteket. Sok tudós szereti a határokat feszegetni, de a következményekkel nem számítanak.
Nemrég tettek közzé egy olyan kísérletet, ami szerint tudósok olyan egeret hoztak létre, aminek minden sejtjébe mesterséges emberi kromoszómák vannak. A tudósok azzal érvelnek, hogy ez azért hatalmas áttörés, mert a kísérlet eredményeként sok betegséget lehet majd gyógyítani.
„A genetikai betegségek génterápiával történő gyógyításával kapcsolatos kísérletek során a tudósok genetikailag módosított egereket hoztak létre, amelyek testük minden sejtjében hordozzák a mesterséges emberi kromoszómát. A máig nem publikált tanulmányból kiderül, hogy a kutatók egy mesterséges emberi kromoszómát hoztak létre kémiai összetevőkből. Tehát ezúttal nem egy természetes kromoszómát szedtek szét, hanem újat építettek, ami mutatja, hogy milyen hihetetlen szintre jutott a szintetikus biológiát támogató technológia.” – írja az Independent.
eg
A Lifenews arról számol be, hogy a Wisconsin Egyetem kutatói sikeresen beültették az emberi embrió sejtjeit az egerek agyába. Az egerek agyában szaporodni kezdtek az emberi sejtek, így okosabb egér egyedeket létrehozva. A tudósok ezt a kísérletet úgy hajtották végre, hogy egy olyan immuntoxint juttattak be az egerek agyába, ami gyakorlatilag térérzékelésért, memóriáért, tanulásért felelős hippokampust. Az elhalt sejteket az emberi embrióból vett sejtekkel pótolták, és a sejtek az egerek agyába szaporodtak, majd visszanyerték térérzéküket, és egy vizes labirintuson is végig tudtak haladni.
hib
Rochester Egyetem tudósai újszülött egerekbe emberi neuroglia sejteket ültettek be, és egy fél éven belül az emberi sejtek kitaszították az állatit, és az állatok javított képességekre tettek szert. Egyszerű útvesztőkön képesek voltak megtanulni a nyomravezető jeleket.
Ezek a kísérletek már felvetnek néhány kérdést bizonyos bioetikai kérdésekben, noha a létrehozott állatok még nem emberek, de már nem is egerek. Felvetődhet a kérdés, hogy emberi sejttel az egér agyában, a kis lénynek így milyen jogai vannak? Az emberi embriónak milyen jogai vannak?
aNapjainkban már az is lehetséges, hogy emberi szerveket növesszenek a kísérleti állatok testéből. A japán tudósok egy éven belül már disznók testében emberi szerveket növeszthetnek. Ezt azzal indokolják, hogy a transzplantációra váró betegeknek ne kelljen annyit várni a beavatkozásra. A japán kormány tudósok bevonásával azon munkálkodik, hogy törvénybe foglalják az emberi szervek állatokba való növesztését.
A növesztést olyan technológiával hajtják végre, hogy emberi őssejtet fecskendeznek egy állat embriójába, így létre jön egy hibrid embrió, amit majd egy állat méhébe fognak beültetni. Nagy valószínűséggel ez sertés lesz a Telegraph közlése szerint. A beültetés után már csak idő kérdése, hogy kifejlődjön a kívánt emberi szerv. Vese, szív, hasnyálmirigy. A felnőtt sertés levágása után távolítják el a kifejlődött emberi szervet, majd ez után kerül be az emberi testbe.
mj
Nem tudjuk, hogy ezen az úton az emberiség mivel fogja még szembe találni magát, és mennyi dolog lehet még, amit eltagadnak előlünk!
Új fejlemények szerint már Kansasben már emberi géneket tartalmazó rizst is termelnek, és árusítanak. A Ventria Bioscience biotechnológiai  cég jóvoltából ezt a fajta rizst 3200 hektáron termesztik. A cég szépen, csendesen már 2006-tól fejlesztgeti az emberi máj génekkel módosított rizst.
Néhány hete a Slate azt közölte, hogy emberi tejproteineket ültettek be az egerek génállományába, és már léteznek olyan kecskecsordák, amelyekből már humanizált tejet lehet fejni. Ezzel párhuzamosan a Michigan Egyetem tudósai emberi végbélnyílás záróizmot ültettek be egerekbe, reménykedve abban, hogy az inkontinenciára gyógyírt tudnak produkálni.
h2
Sorolhatnánk még a bizarr kialakult, és kialakulóban lévő listát a sertésekről, amelyekben emberi vér csörgedezik, az emberi májjal élő birkáról, a macska ember hibrid proteinről. Ezek nem csak tervbe lévő kísérletek, hanem folyamatba lévők is!
(Idők jelei)