SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2012. augusztus 6., hétfő

Szegedi Csanád felkereste Köves Slomó rabbit


Rabbik Magyarországért Mozgalom? Ugye nem is olyan vicces? 

A Jobbikból kilépett Szegedi Csanád az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijával, Köves Slomóval találkozott – értesült a hvg.hu.

A hvg.hu úgy tudja, a találkozót Szegedi Csanád kezdeményezte. Lapunk megkeresésére a politikus ezt megerősítette. Szegedi elmondta: magánemberként és politikusként kereste fel Köves Slomót. "Az elmúlt hónapokban olyan hatások értek, amelyeknek a feldolgozásához több emberrel is beszélnem kellett. Református lelkésszel, hagyományőrző barátokkal és a családdal is átbeszéltük az elmúlt időszak eseményeit. Úgy gondolom, hogy Köves Slomó a magyarországi zsidóság legautentikusabb képviselője, ráadásul az ő nagyszülei is sokáig eltitkolták előtte zsidó származásukat" – fogalmazott a politikus.

Szegedi Csanád arról is beszélt, hogy a találkozón elnézést kért Köves Slomótól azért, hogy ha az elmúlt időszakban olyan kijelentést tett, amivel esetleg megbántotta a magyarországi zsidókat. "Elmondtam neki azt is, hogy még az idén ellátogatok Auschwitzba, hogy lerójam kegyeletemet az áldozatok előtt" – közölte Szegedi. A volt jobbikos politikus szerint ő eddig is fontosnak tartotta a párbeszédet, de azáltal, hogy szembesült zsidó származásával, még fontosabb lett számára ez. "Egy csomó félreértés van a nemzeti radikális oldal és a zsidóság között, s szerintem nagyon fontos, hogy valaki zsidó származásúként is lehet elkötelezett hazafi" – mondta.

 

Július elején egyébként Vona Gábor, a Jobbik elnöke egy antiszemitizmusról szóló vitára hívta ki Köves Slomót, de a rabbi ezt akkor azért utasította vissza, mert szerinte "minden párbeszédhez kellenek közös axiómák". Köves Slomó úgy véli, a Jobbik eszmevilága, amely számára értelmezhetetlen, kiszolgáltatott helyzetbe hozná egy esetleges beszélgetés alkalmával, mert ő azt is axiómaként fogja fel, hogy "nem a származás számít, hanem hogy ki mit tett le az asztalra".

Szegedi Csanád július 30-án lépett ki a Jobbikból, azt megelőzően pedig lemondott a Jobbikban betöltött funkcióiról – a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről –, és közölte, hogy a jövőben kizárólag EP-képviselőként kívánja folytatni a munkáját.
 
Az MTI-nek akkor azt mondta: pártagságáról azért mond le, hogy a "személyét ért támadásokon keresztül ne ártson a Jobbiknak". Eltökélt abban, hogy bebizonyítsa igazát és tisztázza magát a Jobbik tagsága előtt, még ha ez "heteket, hónapokat, vagy éveket is fog igénybe venni" – tette hozzá.

Az ügy előzménye volt, hogy Novák Előd, a Jobbik országos alelnöke Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. Szegedi Csanád még június végén – miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat – elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott, egészen 2011 decemberéig nem tudott zsidó felmenőiről.

Forrás: Link