SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2012. június 10., vasárnap

Európai Egyesült Államok


Útban az Európai Egyesült Államok felé? 
 MTI

Költségvetési és politikai uniót kell létrehozni Európában és ennek során a kétsebességes integráció elvét kell követni - fejtette ki a német kancellár egy csütörtöki interjúban. 

Angela Merkel az ARD német közszolgálati televízióban sugárzott interjúban hangsúlyozta: a schengeni rendszer és az euróövezet is a kétsebességes integráció következménye, ez az elv pedig a következő időszakban még erősebben érvényesül majd. A nyitottságot ugyan meg kell tartani, "mindig mindenkinek lehetőséget kell biztosítani az együttműködéshez", de nem lehet "egy helyben járni csak azért, mert egyik-másik tagország még nem akar továbbmenni" - mondta. 

Centralizálnák az Uniót, eltűnhetnek a nemzetállamok 

Kifejtette, a június végi uniós csúcson egy munkatervet tárgyalnak majd meg, amelynek fő gondolata az, hogy "több Európára" van szükség. "Nem csupán valutaunióra, hanem egy úgynevezett fiskális unióra, vagyis több közös költségvetési politikára van szükség, mindenekelőtt pedig egy politikai unióra", ami azt jelenti, hogy lépésről lépésre egyre több kompetenciát és felügyeleti lehetőséget kell átadni Európának - mondta Merkel. 

Az Európai Bizottság (EB) már most is értékeli a tagországok költségvetési politikáját és gazdaságpolitikáját, és ajánlásokat fogalmaz meg "az úgynevezett hatos csomag alapján" - utalt Merkel a jórészt a magyar uniós elnökség idején előkészített jogszabálycsomagra, amely szorosabb együttműködést ír elő ezen a két területen. 

A német kancellár szerint a gazdasági növekedés ösztönzésére is stratégiát kell készíteni, a költségvetési konszolidáció és a növekedés ugyanannak az éremnek a két oldala. Szilárd államháztartási helyzet nélkül nincsen növekedés, de a pénzügyi stabilitás nem elég, javítani kell egyebek között a versenyképességen is - mondta Merkel. 

A német példa lenne az etalon 

A napokban német lapok arról írtak, hogy az uniós intézmények az utóbbi hetekben felmerült reformjavaslatokat rendszerbe szervező és új elemekkel kiegészítő tervet készítenek a júniusi uniós csúcsra. A javaslat közös pénzügy-, adó-, kül- és biztonságpolitikát irányoz elő. Tartalmazza továbbá azt, hogy bővíteni kell az EB ellenőrző jogosítványait a tagállami államháztartások felett, egységes bankfelügyeleti és betétbiztosítási rendszert kell kialakítani, és német mintára át kell alakítani a szociális ellátórendszert és a munkaerőpiaci szabályozást. Az EB szerdán terjesztette elő az úgynevezett bankunió megvalósítását elősegítő javaslatait. 

A német sajtó beszámolt arról is, hogy a berlini vezetés egy uniós szintű gazdaságösztönző csomagról egyeztet az ellenzékkel, amelynek szavazataira szükség van a fiskális paktum kétharmados parlamenti támogatást igénylő ratifikációjához. 

Értesülések szerint a kormány támogatja, hogy emeljék meg az Európai Beruházási Bank (EIB) alaptőkéjét 10 milliárd euróval azért, hogy a bank kiterjeszthesse hitelezési tevékenységét az euróövezeti válságállamokban. Támogatja továbbá a projektkötvények alkalmazását az uniós fejlesztési források felhasználásában, és támogatja az EB javaslatát, amely szerint 7,3 milliárd eurót kellene elkülöníteni az uniós költségvetésben a fiatalkori munkanélküliség csökkentését célzó programokhoz. 

Botrány az Izraelnek adott német tengeralattjárók miatt 
 NEUE ZÜRCHER ZEITUNG 

A vezető svájci lap címoldalán számol be arról, hogy Németországban felzúdulást okozott az a Spiegel hetilapban megjelent tényfeltáró riport, amely kiderítette, hogy a németek által jelentősen szubvencionált, az izraelieknek ismét leszállított tengeralattjárót atomrakétákkal szerelik fel. A cikk összefoglalójában az áll, hogy az ügyet sokan "botránynak" nevezik. Németország már több mint 20 éve szállít tengeralattjárókat a zsidó államnak. 

A delfin kategóriába tartozó új hajók közül hármat már leszállítottak és további kettőn dolgoznak. A költségek nagy részét Berlin viseli. A német zöldek és a baloldaliak a Merkel kormánytól követelik, hogy adjon részletes tájékoztatást az ügyről. Az ellenzéket felháborítja, hogy Izrael a támogatásért cserébe kért három feltételt sem teljesítette. (Egyik ilyen feltétel a megszállt telepeken való illegális zsidó településépítés beszüntetése.)