SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. április 18., hétfő

UJ ÉLET HAJNALÁN.


Jönnek! A magyar választójog megszerzésére készülnek az Izraelben élő zsidók


Az Új Élet, 2011. február 15-i számában találtuk az alábbi "gyöngyszemet". Az Izraelben élő, magyar állampolgárságra áhítozó zsidók már készülnek. Hogy kire fognak majd szavazni, azt mindannyian tudjuk.
Az elmúlt időszakban több sajtóorgánum beszámolt arról, hogy rendkívüli érdeklődés mutatkozik Izraelben a kettős állampolgárság iránt. A magyar ajkú zsidó lakosság közel ötszázezer főre tehető, és közülük sokan történelmi igazságtételként tekintenek a kedvezményes honosítás lehetőségére. Mint ismeretes, az Országgyűlés által elfogadott és 2010. augusztus 20-án hatályba lépett kettős állampolgárságról szóló törvény alapján 2011. január 1. napját követően kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyar származását, és magyar nyelvtudását igazolja. A jogszabály azonban nem érintette a választójog kérdését.





A jelenleg ismert szabályok alapján a magyar választásokon részt vehetett és a magyar pártokra szavazhatott minden EU-tagállam Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkező állampolgára, amennyiben jelezte szavazási szándékát. Az Európai Unió Bírósága azonban az EU-parlamenti választások kapcsán több ítéletében rámutatott arra, hogy a közösségi jog jelenlegi állása szerint a választásokra vonatkozó aktív és passzív választójoggal rendelkezők körének meghatározása a közösségi jog tiszteletben tartása mellett az egyes tagállamok hatáskörébe tartozik.


Az EK-szerződés vonatkozó rendelkezéseivel ugyanis nem ellentétes az, hogy a tagállamok saját állampolgáraikon és a területükön lakóhellyel rendelkező uniós polgárokon kívül aktív és passzív választójogot adjanak velük szoros kapcsolatban álló, meghatározott személyeknek. Az EU Bíróságának gyakorlata rögzíti továbbá, hogy a közösségi jog egyetlen általános elve sem írja elő, hogy a választások során a választók köre az európai uniós polgárokra lenne korlátozva. Ennek következtében tehát amennyiben a magyar parlament megadja a választójogot a kedvezményes honosítással élő, határon túli, magyar gyökerekkel rendelkező személyeknek, Izraelben a kedvezményes honosítás által megnyílhat a lehetőség a magyar belpolitika alakításában történő részvételre.
Ifj. Lomnici Zoltán
Új Élet nyomán