SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. szeptember 23., péntek

A palesztinok ezekben az órákban a New York-i ENSZ-központra figyelnek

Valószínűleg Barack Obamát vonultatták föl Káfr Kaddúm palesztin faluban
A palesztinok ezekben az órákban a New York-i ENSZ-központra figyelnek, izgatottan várják Mahmúd Abbász elnök történelmi beszédét. A megszállt palesztin nép azonban ilyen drámai, kiszolgáltatott helyzetben sem veszíti el a humorérzékét: Egy ciszjordániai faluban Dávid-csillaggal a homlokán, izraeli zászlóval az oldalán fölvonultatták Barack Obama elnököt.

A fölvonulás előtti várokozással teli pillanatok (Fotó: Má'án)
Káfr Kaddúm több mint négyezer lakosú palesztin település Náblúsz városa közelében a megszállt Ciszjordániában. A falu összesen 19 négyzetkilométeres külterületének több mint a felét elrabolták az izraeli megszállók. A palesztin néphit szerint Ábrahám, a zsidók ősatyja (akit a muszlimok vallásuk egyik előhírnökének tartanak) a falu területén baltával végezte el a saját körülmetélését... Nem véletlen, hogy a nemes cselekedet emlékére itt áll az Irgalmas Isten Barátja-mecset. Az „irgalmas Isten barátja” pedig nem más, mint Ábrahám, vagy ha úgy tetszik, Ibráhím.
Kárf Kaddúm lakossága pénteken azonban hozzánk időben sokkal közelebbi eseményre, Barack Obamának a New York-i ENSZ-közgyűlés színe előtt csütörtökön elmondott „cionista beszédére” emlékezett. Ezen utóbbi tiszteletére valószínűleg nem építenek majd mecsetet. A falu lakossága az „Igen a Palesztin Nemzeti Hatóságra – nem Obamára” jelszó alatt ejtette meg a szokásos pénteki tiltakozó fölvonulását, olvasható a Betlehemben szerkesztett Má'án Palesztin Hírügynökség portálján.

Zászló fenn, zászló lenn (Fotó: Má'án)
A menetben fölvonultattak egy szamarat is, amelyet még a tiltakozás előtti órákban fényképeztek le, s nem tudjuk, hogy valójában kit szerettek volna megjeleníteni vele a szervezők. Csak sejtjük, hogy Obamára gondoltak, mert erre a szerepre az amerikai elnök a tegnapi beszéde után joggal tarthat igényt. Mindenesetre a jobb sorsra érdemes hátas jószág két oldalára ráfestették az izraeli lobogót, s a homlokára pedig a nyomaték kedvééért a Dávid-csillagot.
A Má'án hírügynökségnek Káfr Kaddúm faluban elmondták, hogy a szamaras menettel kívánnak tiltakozni Barack Obama egyoldalú, Izraelt támogató beszéde ellen, illetve szeretnék kérni az arab világtól, hogy végre foglaljanak el egységes álláspontot és követeljék a palesztin nép problémájának megoldását.

A Palesztina.ma karikatúrája
Közben a Fálásztin.eljom (Palesztina.ma) nevű palesztin hírportál kitett egy igen időszerű karikatúrát, amelynek címe: „Amerikai javaslat a megbeszélések megmentésére...!” A kés mellet a „Zsidó települések”, míg a jenki tenyér fölött a „nyugtató” arab szó olvasható.
Hering József – Kuruc.info
11.20: A New York-i ENSZ-központban ma szólal föl Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke, de előtte még a péntek déli muszlim főimát követően is drámai eseményekre lehet számítani.

Mahmúd Abbász beszédére készülnek Jeruzsálemben
Izraelben és az általa megszállt palesztin területeken, így leginkább Kelet-Jeruzsálemben, régen nem látott készültségbe helyezték, jelentősen megerősítették az izraeli hadsereget és rendőrséget. A zsidó telepesek is növelték a védelmi képességüket.
A palesztinok már csütörtökön tüntettek az Izraelt fenntartás nélkül támogató Amerikai Egyesült Államok, pontosabban, a sokak szerint az ENSZ-közgyűlés fóruma előtt „cionista beszédet” mondó Barack Obama elnök ellen. A csalódott palesztinok Rámalláhban, a Palesztin Nemzeti hatóság székhelyén és másutt amerikai zászlót és Obama-képet égettek. Az Amerika-ellenes tüntetések a ma déli muszlim heti főima után valószínűleg fokozódnak.
Az izraeli megszállók aggodalmára jellemző, hogy a katonaság és a rendőrség mellett a Ciszjordániában garázdálkodó zsidó telepesek is megerősítették soraikat, „védelmi központokat” hoztak létre, különböző védelmi felszerelésekkel látták el őket, s úgynevezett „védőöltönyöket” is kiosztottak nekik. A hivatalos izraeli közlés szerint több mint tízezer sorkatonát és tartalékos állományú határrendőrt részesítettek különleges kiképzésben a palesztinok várható tiltakozásának leverésére. A palesztin megmozdulások leverésére az általuk „Nyári vetés-műveletnek” elnevezett akció keretében már közel egy esztendeje készülődnek az izraeli biztonsági erők. Ezzel párhuzamosan az izraeli rendőrséget is igen magas készültségi fokozatba helyezték, csupán egy fokozattal alacsonyabba a háború idején elrendeltnél. A bevallott izraeli adatok szerint összesen 22 ezer rendőr és katona áll készültségben a palesztin megmozdulások elfojtására.

Zászlóégetés csütörtökön Rámalláhban
Az izraeli titkosszolgálatok szerint a péntek déli főima után, majd Mahmúd Abbász palesztin elnöknek az ENSZ-közgyűlén elmondandó beszéde idejére a palesztinok tömegesen kívánnak az utcákra vonulni Rámalláh, Túlkárm, Dzsenín és Náblúsz városokban. Az izraeli rendőrség és a katonaság az 1967 előtti Izrael területén (tehát a nem megszállt területeken) leginkább az úgynevezett vegyes lakosságú nagyobb városokban készült föl a zsidók védelmére, így például Jaffában, Haifában és Akkában.
A Tík-Debká című izraeli biztonságpolitikai hírportál értesülése szerint a péntek déli főima, majd Mahmúd Abbász palesztin elnök beszéde idején Izraelben és a megszállt területeken a palesztinok egyidejű megmozdulásokra készülnek. A lap úgy tudja, hogy Mahmúd Hábbás, a Palesztin Nemzeti Hatóság vallásügyi minisztere bizalmas úton utasította az izraeli és a megszállt területeken levő összes mecset elöljáróságát, hogy a ma déli ima befejezése után a minaretekre szerelt hangosítóberendezéseken keresztül közvetítsék az úgynevezett „takbírt”, az Alláhu ákbár! (Isten a legnagyobb) vallási és mozgósító jelszót, amely a kelet-jeruzsálemi Templom-hegyen álló El-Ákszá mecsetben hangozna el elsőként, majd terjedne át a megszállt területeken és az Izraelben álló összes mecsetre.

Obamát is elégették a palesztinok
Közben a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom – amely nem támogatta a palesztin államiság elismertetésére vonatkozó kérést – fölszólította a palesztinokat, hogy a megszállt területekről és Izraelből kiindulva tömegesen törjék át az útelzáró katonai sorompókat, és minél nagyobb számban igyekezzenek eljutni a kelet-jeruzsálemi El-Ákszá mecsetbe, illetve annak környékére.
Hering József – Kuruc.info