SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. július 12., kedd

A Tom Lantos Intézet *HABIRU-A NAGY HABIRU *

Simonyi: Washington erősödő civil társadalmat szeretne látni Magyarországon 
MTI

A Tom Lantos Intézet megnyitására Budapestre érkező amerikai külügyminiszter látogatásának az az egyik üzenete, hogy az Egyesült Államok erősödő civil társadalmat szeretne látni Magyarországon - mondta a transzatlanti hét kiemelt eseményével kapcsolatban Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet az MTI-nek. 

Az egykori diplomata - aki a néhai Tom Lantos közeli barátjaként kíván közreműködni az intézet munkájában - azt mondta: Tom Lantos emberi jogi felfogása intézményesült formát kap. 

Olyan magyarról van szó, aki nagyon magas posztra küzdötte fel magát az Egyesült Államokban, ahol az emberi és kisebbségi jogok első számú szószólója lett, és nekünk kötelességünk gondozni a hagyatékát - mondta a volt nagykövet Tom Lantosról, aki az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke volt. 

Simonyi András hangsúlyozta, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kimondottan az emberi jogok és a civil társadalom erősítésével foglalkozó Tom Lantos Intézet csütörtöki megnyitójára érkezik a magyar fővárosba. A volt nagykövet meggyőződése, hogy az intézmény jelentős nemzetközi hatású tevékenységet folytathat majd. 

Kifejtette: ha Hillary Clinton viszonylag rövid látogatása alatt fontosnak tartja, hogy találkozzon, konzultáljon civil szervezetekkel, akkor ennek van jelentősége. (Az MTI értesülése szerint az amerikai diplomácia vezetője szerda éjjel érkezik Budapestre és csütörtök délután már utazik tovább Vilniusba. Arról az MTI-nek egyelőre nincs információja, hogy az amerikai diplomácia vezetője mely civil szervezetekkel találkozik a magyar fővárosban.) 

"Minden egyes ilyen találkozó egyfajta üzenet" - mondta az Amerika-szakértő, hozzátéve, ez figyelmeztetés a mindenkori hatalom számára, hogy az Egyesült Államok, akárcsak 25 éve, amikor az éledező magyarországi ellenzéki mozgalmat támogatta, nagyon nagy jelentőséget tulajdonít a civil társadalomnak. 

Felidézte, sokszor hallja amerikaiaktól, hogy furcsa módon Magyarországon, ahol példaértékű volt az átmenet az elmúlt 20 évben, borzasztóan gyenge a civil társadalom. Az amerikaiak azt üzenik, hogy erősödő civil társadalmat szeretnének - mutatott rá a volt nagykövet. 

Simonyi András szerint Magyarországról vegyes a kép a tengerentúlon: egyszerre sikeres és bizonyos vonatkozásokban nem sikeres országnak látják. Magyarázatképpen hozzáfűzte: az amerikaiak nagy figyelemmel kísérik a demokratikus intézményekkel kapcsolatos lépéseket. 

"Amerika igenis figyeli azokat a folyamatokat, amelyek Magyarországon zajlanak" - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország számít, mert jelképes ország, zászlóshajója volt a kelet-európai demokratikus átmenetnek, úttörő volt a NATO-csatlakozásban, a transzatlanti kapcsolatok építésében, az EU-bővítésben. 

"Amerika Magyarországra a térségben sok szempontból továbbra is szeretne egyfajta példaként, mintaként tekinteni, rajtunk múlik, hogy ez így is lesz-e" - mondta a volt washingtoni nagykövet, aki hangsúlyozta, az amerikaiak azt is világossá teszik, hogy Magyarországnak saját magának kell megoldania a demokráciával kapcsolatos problémákat.