SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. július 19., kedd

Ítélkezhet fölöttünk amerikai bíróság*habiru itélkezés*

Ítélkezhet fölöttünk amerikai bíróság is, ha a szentséges zsidóság érdeke úgy kívánja
Van joghatósága a chicagói szövetségi bíróságnak azon per lefolytatására, amelyet holokauszt-túlélők kezdeményeztek a MÁV ellen tavaly februárban - mondta ki hétfőn a bíróság.
A MÁV elleni keresetet 95 zsidó nevében nyújtották be. A felperesek - akik a "holokauszt áldozatainak izraeli és egyesült államokbeli lakhellyel rendelkező hozzátartozóinak mondják magukat" - 240 millió dollár vagyoni kár és egymilliárd dollár nem vagyoni kár "megtérítését" követelik. Szerintük a MÁV "tudatosan biztosított" szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között "437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba". Ezenkívül "a MÁV megfosztotta az áldozatokat értékeiktől".
A MÁV azt állította a perindításra reagálva, hogy mint a magyar állam egyik intézménye, több okból nem perelhető az ügyben, egyebek között amerikai bíróságnak nincs felette joghatósága. Ezt az érvelést most Samuel Der-Yeghiayan bíró elutasította. Elismerte: az amerikai törvények általában nem teszik lehetővé amerikai bíróság számára, hogy külföldi állam vagy valamely intézménye fölött ítélkezzen, de ez alól vannak kivételek. Ilyen kivétel például a lopás, amely a nemzetközi jogba ütközik. Akkor is van joga ítélkezni amerikai bíróságnak eltulajdonítás esetén, ha mind a tettes, mind az áldozat magyar volt - tette hozzá.
"Holokauszt-túlélők" a MÁV elleni chicagói kártérítési perhez kapcsolódva tavaly március 25-én több bank, köztük magyarországi pénzintézetek ellen is nyújtottak be keresetet, valamint legalább 300 azonosított "túlélő" nevében benyújtottak egy keresetet Washingtonban is tavaly október 22-én a magyar állammal, illetve a MÁV-val és a Rail Cargo Hungariával (a MÁV Cargo jogutódjával) szemben, azzal a váddal, hogy "a második világháború idején együttműködtek a nácikkal a zsidók kiirtásában".
(MTI nyomán)