SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. július 23., szombat

HABIRU A NORVÉG BUUUUUUUMMMMMMM II


: 2011-07-23. 09:12
Szabadkőműves az oslói merénylő
Nacionalistának, a kulturális sokszínűség ellenségének írta le magát az interneten az a 32 éves férfi, akit terrorizmus gyanújával őrizetbe vett a rendőrség a pénteki norvégiai kettős merénylet után – jelentette a VG norvég napilap szombat hajnalban internetes oldalán.

Anders Behring Breivik, a feltételezett merénylő
A férfit a norvég fővárostól nem messze, Utoya szigeten fogták el, miután válogatás nélkül lövöldözni kezdett, és legalább tíz embert megölt egy táborban, a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának nyári egyetemén, ahova szombatra hivatalos volt Jens Stoltenberg norvég kormányfő. A hatóságok szerint a férfinek nem volt tettestársa, saját magát úgy írta le, mint „keresztény”, „konzervatív”, hozzátéve, hogy ő a Breivik Geofarm nevű cég igazgatója – jelenti a News Sky.
A fővárosi robbantásnak mindeddig hét halálos áldozata van, míg a közeli Utoya szigetén lezajlott lövöldözésben 80 norvég vesztette el az életét.
(News Sky, BBC, Aftonbladet nyomán Kuruc.info, képek: Aftonbladet, News Sky)
Korábban írtuk:
A norvég rendőrség szerint összefüggött a két pénteki támadás: az oslói robbanás környékén és egy ifjúsági táborban, Utoya szigetén történt lövöldözésben állítólag ugyanaz a magas és szőke férfi tűnt fel.
Ugyanaz a férfi tűnt fel a két norvég terrorakció helyszínén. A rendőrök kikérdezik a "nordikus" alkatú férfit.
A norvég rendőrség szerint összefüggött a két pénteki támadás: az oslói robbanás környékén és egy ifjúsági táborban, Utoya szigetén történt lövöldözésben állítólag ugyanaz a magas és szőke férfi tűnt fel. A rendőrség szerint "nordikus megjelenésű" férfit kérdeznek ki, akit Utoya szigetén fogtak el - tudósított a CNN amerikai hírtelevízió.
Utoya szigetén volt az az ifjúsági tábor, ahol egy szemtanú legalább húsz holttestet látott pénteken. Az utoyai lövöldözés az oslói robbanás után történt.
A BBC szerint egy norvég férfi volt az elkövető, és egy autóban elhelyezett bomba robbanhatott az oslói detonáció során.
(Hírszerző)
Korábban írtuk:
Norvégiában – amely tagja a NATO-nak, és részt vesz az afganisztáni és a líbiai hadműveletekben – a második világháború óta nem történt merénylet.
A detonáció a kormányzati negyedben történt, ahol szinte az összes minisztérium elhelyezkedik. A pokolgép a miniszterelnöki hivatal és egy sajtóközpont közelében robbant fel. Több épület erősen megrongálódott, de a károk mértékét még nem becsülték fel. A miniszterelnökségnek helyet adó 17 emeletes épület ablakainak nagy része betört. Jens Stoltenberg kormányfő nem tartózkodott az irodájában, és sértetlen – közölték.
A robbanás következtében több helyen tüzek keletkeztek. Az irodákat kiürítették, a kormányzati negyedet lezárták, a rendőrség kutyákkal keresett esetleges más pokolgépet. Egy későbbi jelentés szerint kiürítették az oslói főpályaudvart, és a norvég TV2 televíziós csatorna épületét is. Szemtanúk szerint este katonák foglaltak el állásokat a belváros körül. A robbanás helyszínén egy összeroncsolódott gépkocsi volt látható. A televízió megrongálódott épületeket mutatott, körülöttük a járdát üvegcserepek borították, innen-onnan füst szivárgott, és tucatnyi mentőautó és tűzoltóautó vonult ki. A norvég miniszterelnök „nagyon súlyosnak” minősítette a merénylet nyomán kialakult oslói helyzetet a médiának ismeretlen helyről adott nyilatkozatában.
Jens Stoltenberg – aki egyes vélemények szerint a támadás célpontja lehetett – korainak mondta viszont, hogy egyértelműen terroristáknak tulajdonítsák a miniszterelnöki hivatal közvetlen közelében végrehajtott robbantást. Közölte, hogy tudomása szerint a kormány többi tagja is sértetlen. Hollétét – a rendőrség tanácsára hivatkozva – nem árulta el. „Még ha az ember fel is van készülve ilyesmire, ha megtörténik, az mindig elég drámai” – jelentette ki a miniszterelnök a TV2 televíziónak, amelyet később egy gyanús csomag miatt kiürítettek.
A robbantás után egy rendőri egyenruhába öltözött férfi lövöldözni kezdett Oslo közelében, Utoeya szigetén egy ifjúsági táborban, ahová pénteken a miniszterelnököt várták. A táborban mintegy 560 ember vett részt. Egy szemtanú a Varden című lapnak elmondta, hogy legalább négy ember meghalt. Más szemtanúk korábban öt sebesültről számoltak be, és a rendőrség sem erősítette meg, hogy itt halálos áldozatok lennének. A közszolgálati televízió szerint a lövöldözőt elfogták, a rendőrség pedig megállapította, hogy a robbantás és a táborbeli lövöldözés összefügg egymással. A rendőrség felhívást adott ki, kérve a lakosságot, hogy kerülje a csoportosulást.
Al-Kaidára utaló módszerek
A fővárosban végrehajtott merényletért egyelőre egyetlen terrorszervezet sem vállalta a felelősséget. A módszer azonban az al-Kaidára utal, a norvég hatóságok szerint a bombákat autóba rejtették a támadók, majd nekihajtottak az egyik épületnek. A negyed mellett Oslo belvárosában található a legnagyobb norvég bulvárlap szerkesztősége is. Ez az újság közölt tavaly karikatúrákat Mohamedről, ami után Norvégia több terrorfenyegetést is kapott.
„A jelenlegi helyzettel kapcsolatban arról tudok beszámolni személyes tapasztalat alapján, hogy rendkívül nagy csönd van a városban és ez annak köszönhető, hogy lezárták a városközpontot. A rendőrség a sajtón keresztül tájékoztatja a közvéleményt. Kiderült, hogy egy nagyobb méretű gépjármű ütközött az egyik épületnek a robbanás helyszínén és ekkor következett be ez a detonáció. Magyar érintettről továbbra sincsen információnk” – mondta a hírTV-nek a oslói magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Vörös Tamás.
(MTI, hírTV)
Korábban írtuk:
Oslóban ismeretlen eredetű robbanás történt pénteken a kormány épületénél. Egy halálos áldozatot biztosan követelt a detonáció.
A robbanás megrongált több kormányzati épületet. A miniszterelnöki hivatalnak helyet adó 17 szintes épület ablakainak nagyobb része betört. Több ember megsebesült. Károk keletkeztek az olajipari minisztérium közeli épületében is. Az utcán füst terjeng. Az irodákat kiürítették. A brit hírügynökség tudósítója nyolc sérültet számolt össze. A robbanás oka még ismeretlen, a helyszínen van egy összeroncsolódott gépkocsi is. A hatóságok nem bocsátkoznak találgatásokba. A közszolgálati rádió újságírója szerint a legnagyobb norvég bulvárlap szerkesztősége robbant föl.
Szemtanúk szerint az utcán mindenhol üvegdarabok és vér látható, illetve egy fiatalember mozdulatlanul feküdt, utóbb kiderült, hogy nem élte túl a robbanást. Az Aftonbladet svéd lap szerint elképzelhető, hogy autóba rejtett bomba robbant.
(MTI, képek: Aftonbladet, videó: BBC)