SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. december 5., hétfő

Latin-amerikai államok uniója


Az Eurázsiai Unió mellett küszöbön áll a latin-amerikai államok uniója

A rengeteg energiáját felemésztő kemoterápiás kezelések után Hugo Chavez, Venezuela elnöke ismét a tőle megszokott lendülettel tért vissza a nemzetközi politikába. Caracasban a hétvégén megtartotta alakuló ülését az új latin-amerikai országokat tömörítő szervezet, a CELAC.
A 33 latin-amerikai és karibi ország két napos csúcstalálkozón írta alá a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) alapító okiratát. A találkozó jelentőségét mi sem mutatja jobban, hogy Costa Rica, Salvador és Peru kivételével minden ország államfői szinten képviseltette magát. A létrehozók nem titkolt szándéka végre olyan szervezetet létrehozni, mely fel tudja venni a verseny az amerikai befolyással szemben. Ezért sem kaphatott helyet a két északi óriás az USA és Kanada.

Az, hogy Kuba is tagja a tömörülésnek, külön fricska a washingtoni vezetésnek.
Valamint, hogy végre egységesen és közösen tudjanak fellépni az érdekeikért a latin-amerikai országok. Hiszen a nyelvi, kulturális azonosságoktól egészen a gazdasági, földrajzi és politikai egymásra utaltságon keresztül nincs más útja ezen országok felemelkedésének, főleg a 'nagytestvér' árnyékában.
Ezt foglalta össze egy rövid mondatban Felipe Calderón Mexikó államfője: „Ez Latin-Amerika évtizede”. Ezzel a tömörüléssel esélyünk nyílhat a biztonságos kereskedelem, a javak, szolgáltatások és személyek szabad mozgásának, a szegénység és az egyenlőtlenségek felszámolásának, a hathatós környezetvédelemnek, valamint a szervezett bűnözés felszámolásához és az erőszak leállításához szükséges lépéseknek a megtételére, fejtette ki megnyitó beszédében a mexikói elnök.
Ezt egészítette ki Daniel Ortega - Nicaragua elnöke, akinek meglátása szerint „Ez a Monroe-doktrína halálos ítélete”. Emlékezetes, hogy a majd 200 éve meghirdetett elv szerint Amerika az amerikaiaké. Azonban az Egyesült Államok így felhatalmazva érezte magát, hogy kontinentális kényúrként bármikor beleszóljon a többi állam belügyeibe. Ezzel jóformán gyarmati sorba taszítva a latin-amerikai országokat.

Az egy évtizede megindult változások során egyre inkább kezdenek magukra találni a térség országai, s kezdenek kilépni az USA árnyékából. Azonban a már jó pár éve elindított és lassan, de biztosan zajló folyamatok egyre inkább a végéhez közelednek. Már ami az Egyesült Államok elleni „egységfrontot” illeti.
A CELAC 33 tagállama közel 600 millió embert tömörít, éves hazai összterméke pedig 6 billió dollárra rúg, ami kereken harmada az Egyesült Államok és Kanada összesített GDP-jének.
Elemzők szerint az új szervezet létrehozása azt mutatja, hogy Latin-Amerika és a karibi térség ki akar és ki is tud lépni az Egyesült Államok árnyékából.
A CELAC csúcstalálkozójának legközelebb Chile (2012), Kuba (2013) és Costa Rica (2014) ad majd otthont.

A tudjuk kik által uralt fősodratú média természetesen erről a hírről sem fog beszámolni, kiemelve az esemény jelentőségét és fontosságát.
Forrás: latin-amerika.hu