SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2012. március 25., vasárnap

Tel-avivi tüntetés a háború ellen


Perzsa és izraeli fiatalok egymás szeretetére buzdítanak a Facebookon
Az utóbbi napokban mintha halkult volna az Irán elleni izraeli háborús fenyegetés hangja. A kijózanodáshoz mindenesetre hozzájárulhattak korábban Barack Obama, néhány nappal ezelőtt pedig a német védelmi miniszter Izraelt önmérsékletre intő szavai. Tel-Avivban szombaton több százan tüntettek Irán megtámadása ellen, míg a Facebookon perzsa és izraeli fiatalok egymás szeretetére buzdítanak.
Zoom
„Szeretünk benneteket irániak”
Tel-Avivban szombaton este az Irán elleni esetleges izraeli katonai csapást ellenző, mintegy három-négyszáz ember tüntetett. A vörös zászlók látványából azonnal megtudhattuk, hogy a megmozdulást a Béke és Egyenlőség Demokratikus Frontja (Hádás) nevű zsidó-arab parlamenti párt szervezte. Az aktivisták a Hábimá Nemzeti Színház előtti térről kiindulva végigvonultak a nagyváros forgalmasabb utcáin, miközben learatták az erélyes föllépést pártoló lakosok szitkait.
Zoom
Tel-avivi tüntetés a háború ellen
A héber, angol és arab nyelvű transzparenseken a fölvonulók a hetek óta Irán megtámadásával fenyegetőző izraeli legfelsőbb politikai és katonai vezetésnek a többi között ezt üzenték: „Háború helyett békét és társadalmi igazságot!”, Bibi és Bárák, a háború nem játék!” „Bibi, ne bombázd Iránt!”.
Zoom
Tel-avivi transzparensek
Izraeli pacifisták már egy héttel ezelőtt megkezdték szervezni a Facebookon a háborúellenes „Szeretünk téged Irán” mozgalmat, amelynek angol nyelven megfogalmazott üzenete a következő: „Irániak, mi soha nem bombázunk benneteket. Mi szeretünk titeket!” Iránban, sőt a nagyvilágban már eddig is van visszhangja a világhálón lebonyolított kezdeményezésnek. Iránból elsősorban fiatalok csatlakoznak a facebookos békekezdeményezéshez, s nagyjából az izraeliekéhez hasonló üzeneteket küldenek perzsa és angol nyelven.
Zoom
„Szeretünk benneteket izraeliek”
Míg az izraeliek a háborút szító politikusaik és katonai vezetőik véleményével ellentétben fogadkoznak, hogy „Mi soha nem bombázzuk az országotokat”, az irániak Mahmúd Áhmádi Nezsád elnök ismert mondását cáfolva kijelentetik: „Izraeliek, mi nem akarjuk letörölni az országotokat a térképről”.
Izraelben is egyre többen megértik azt, hogy az Irán elleni esetleges támadás a zsidó állam számára sokkal súlyosabb következményekkel járna, mint a szomszédos arab országok és a megszállt palesztin területek palesztin lakossága elleni eddigi hadjáratok, katonai akciók. A perzsák ugyanis visszalőnek... A kijózanodás jelei Izraelben egyelőre csak a Hádás zsidó-arab parlamenti párt köreiben és a pacifista fiatalok egy szűkebb csoportjánál észlelhető.

Bárák (napszemüveges) és De Maiziere Berlinben
Mindenesetre a zsidó állam vezetőit kijózanodásra bírhatja, hogy Barack Obama után néhány nappal ezelőtt a talán még Amerikánál is kezesebb bárány Németország is önmérsékletre intette Izraelt az Irán elleni katonai csapás ügyében. Éhúd Bárák izraeli hadügyminiszter március 20-án Berlinben járt, miközben holokauszt-emlékhelyeket, az elesett Bundeswehr-katonák (!) emlékművét koszorúzta és megtekintette az izraeli haditengerészet számára épülő negyedik német tengeralattjárót, a kollégája, Thomas de Maiziere védelmi miniszter figyelmeztette: az Irán elleni katonai támadás beláthatatlan következményekkel járhat, elsősorban Izrael számára.
Hering József


További részletek: http://kuruc.info/r/4/93927/#ixzz1qB5U1h6B