SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2012. május 30., szerda

*OSTROM*Falakat rombolni jött az izraeli nagykövet Siófokra

SIÓFOK Azért jöttem, hogy segítsek lerombolni az előítélet falát – indokolta szerdán Siófokon Ilan Mor, Izrael állam nagykövete, hogy saját kérésére tizenévesek közé látogatott, a Perczel Mór Gimnázium diákjainak tartva „rendkívüli földrajz-történelem-világpolitika” órát.


 Ahogyan a világsajtóba, úgy a magyar médiába is leginkább az izraeli-arab konfliktussal kerül be a zsidó állam – mondta a nagykövet, aki 2011 szeptembere óta tölti be hivatalát. – De Izrael nem ez, van szebb oldala is, a háborús hírek azonban sajnos elnyomják az eredményeket, a hatvannégy éves állam erőfeszítéseit. Azt, hogy természeti kincsek híján egyetlen kincsünk a zsidó génium, az izraeli agy. Azt, hogy a legnagyobb vágyunk: mi is hasonlóan békében élhessünk a szomszédainkkal, mint például Magyarország és az önvédelem helyett másra fordíthassuk erőinket.Ilan Mor szerint neki és honfitársainak nap mit nap meg kell küzdeni az előítéletekkel. – Az előítélet egy része ismerethiányból fakad – vélekedett. – A vidéki Magyarországot járva azért ragaszkodom  hozzá, hogy találkozhassam fiatalokkal, mert ez  fogékony korosztály, s azt szeretném, ha a világra nyitottan tájékozódnának előítéletesség helyett. A sajtó mindenütt, itt is azzal vádolja országunkat, hogy a telepek továbbépítésével provokáljuk a palesztinokat. 

 Falakat rombolni jött Ilan Mor, aki Balázs Árpád polgármesterrel és Gelencsér Attila megyei elnökkel találkozottFalakat rombolni jött Ilan Mor, aki Balázs Árpád polgármesterrel és Gelencsér Attila megyei elnökkel találkozott

Az alapprobléma azonban ebben a konfliktusban az: Izrael államának létjogosultságát kérdőjelezik meg, azt, hogy jogunk van ott élni, ahol Ábrahám ősatyánk élt. Az egyetlen olyan ország vagyunk a világon, hogy már csak azért „bocsánatot kell kérnünk”, hogy létezünk. Ha a szomszédaink elismerik a zsidó állam létének jogosságát, utána már könnyű lesz békét kötni.

A nagykövet szerdán találkozott Balázs Árpád siófoki polgármesterrel, Gelencsér Attila megyei elnökkel, s a Siófok-Netanya Baráti Társaság tagjaival. Szorgalmazta az iskolai szintű kapcsolatfelvételt is a két város között, diák-csereutazások érdekében.
http://www.sonline.hu

A NAGY MESEMONDO TÖRTÉNETEI