SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2012. május 25., péntek

Zsidó volt a koszovói szervkereskedő banda feje*GOJ MINT VÁGOÁLLAT *
Zsidó volt a koszovói szervkereskedő banda feje - legalább 30 szerencsétlent nyomorított meg

Izraelben letartóztattak egy férfit, akit a koszovói rendőrség már évek óta köröz, mert feltételezi, hogy egy koszovói illegális szervkereskedő hálózat vezetője - közölte pénteken Jonathan Rafael, az EU koszovói rendőri és igazságügyi missziója, az EULEX ügyésze. Móse Harelt szervkereskedelem és más bűncselekmények vádjával vették őrizetbe.
A pristinai hatóságok feltételezik, hogy ő a vezetője annak a szervezetnek, amely 2008-ban az egyik pristinai kórházban legalább harminc illegális veseátültetést hajtott végre. A donorok szegény kelet-európai és közép-ázsiai országokból érkeztek, s 15 ezer eurót ígértek nekik szerveikért. Hét ember ellen már vádat emeltek az ügyben. Móse Harelt is őrizetbe vették 2008-ban Pristinában, de miután az őrizetét megszüntették, elhagyta Koszovót.

Az izraeli rendőrség szóvivője, Micky Rosenfeld még szerdán közölte: az elmúlt hetekben tíz izraelit vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy részt vettek szervkereskedelemben. A szóvivő akkor úgy nyilatkozott, hogy nemzetközi szervcsempészetet folytattak, de nem említette, mely országokat érintette a bűnszövetkezet tevékenysége.
(MTI)
kuruc
21,5 milliót keresett minden veseátültetésen egy zsidó és török bűntársa
Illegális szervkereskedelem, emberkereskedelem és szervezett bűnözés miatt emelt vádat egy török és egy izraeli állampolgár ellen az Európai Unió koszovói rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) ügyésze. A két férfi szökésben van, az Interpol keresi őket.

Illusztráció - egy korábbi ügy főszereplője

Irina Gudeljevics, a misszió szóvivője közölte hétfőn, hogy a török Yusuf Sonmez és az izraeli Mose Harel ellen vádat emeltek emberkereskedelem, szervezett bűnözés és törvénytelen orvosi tevékenység végzése miatt.

vád szerint Harel kapcsolatba lépett veseátültetésre váró emberekkel, és a pristinai Medicus klinikára hozott szegény országokból szervdonorokat veseátültetésre. A műtéteket feltehetőleg a Koszovóban "török Frankensteinként" emlegetett Yusuf Sonmez végezte. Sonmez és Harel szökésben van, mindkettőjüket körözi az Interpol.
Korábban ugyanebben az ügyben az EULEX-ügyészség hét koszovói ellen is vádat emelt, köztük a klinika vezetője, Lufti Dervishi neves urológus, illetve az egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője ellen.
Az ügy az után került a hatóságok látókörébe, hogy a pristinai repülőtéren rosszul lett egy török férfi, akinek egyik veséjét előzőleg a klinikán átültették egy izraeli férfi szervezetébe. A nyomozás során kiderült, hogy a szervkereskedelem áldozatainak - a donoroknak - 20 ezer dollárt (több mint 3 és fél millió forintot) ígértek a veséjükért, a betegeknek pedig 80-100 ezer eurót kellett fizetniük (nagyjából 25 millió forint). A donorokat kelet-európai és közép-ázsiai országok szegényei közül toborozták
.
Az EULEX márciusban, néhány héttel az után erősítette meg az első vádemeléseket, hogy az Európa Tanács elfogadta Dick Marty svájci szenátor jelentését, amely szervkereskedelemmel és szervezett bűnözéssel hozta összefüggésbe Hashim Thaci koszovói kormányfőt és a koszovói albánok egykori gerillahadseregének, a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK) több más volt vezetőjét. Ezt a tevékenységet állítólag a szerb fegyveres erőkkel vívott, 1998-1999-es fegyveres konfliktus alatt és után végezték.
(MTI)
KURUC