SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2012. május 24., csütörtök

Újabb rabbi kapott őszinteségi rohamot*Shteinman rabbi, a tolerancia zászlóvivőinek újabb példánya - kárpótlást neki*


Újabb rabbi kapott őszinteségi rohamot: "A nem zsidók gyilkosok, tolvajok, agyatlan emberek"
Aharon Yehuda Leib Shteinman, egy Litvániában élősködő rabbi elhatározta, hogy abbahagyja a mellébeszélést, és keresetlen nyíltsággal mondja el a véleményét a nem zsidókról.
A judaizmus ultraortodox, úgynevezett haredi irányzatához tartozó rabbi a Jeruzsálemtől 30 kilométerre nyugatra található izraeli Beit Shemesh településen a tóraadás közelgő ünnepével összefüggő egyik rendezvényen fejtette ki bölcs gondolatait:  “Nyolcmilliárd ember él a Földön. És kik ők? Gyilkosok, tolvajok, esztelen emberek. És mi ennek a világnak az értelme? Vajon Isten ezeknek a gyilkosoknak teremtette a világot? Ezeknek a gonosztevőknek?"

Shteinman rabbi, a tolerancia zászlóvivőinek újabb példánya - kárpótlást neki!
A rabbi, aki a litvániai ultraortodox zsidó közösség "spirituális vezetője", elmélkedését a következőképpen folytatta: “A nem zsidóknak nincsen kapcsolatuk a Tórával. A nemzeteknek (mármint a nem zsidó nemzeteknek) nincsen semmijük, nincsen hitük, és nincsenek jó eszméik."
A rabbi beszédében hosszasan ecsetelte a Tóra jelentőségét, és a szent könyvnek a mindennapi életre és a jövő nemzedékek  gondolkodására gyakorolt hatását. Mint mondta, "azok, akik nem tanulmányozzák a Tórát, nem fogják tudni betartani a parancsolatokat." Mi több, a Tóra alapos ismerete nélkül "romlás" vár ránk - jelentette ki -, de nem csak személyesen arra, aki nem forgatja gyakran a szent könyvet, hanem az egész világra is. A rabbi szerint "Tóra nélkül írástudatlanok vagyunk", "nem vár ránk semmi öröm", sőt filozófiai magasságokba emelkedve arra is rámutatott, hogy pénzt sem fogunk tudni magunkkal vinni a túlvilágra, ezzel szemben valami azért mégis van, ami a halálunk után is elkísér: a Tóra.
Az esetről beszámoló izraeli Ynetnews megszólaltatott egy Uri Regev nevű rabbit is, hogy bemutassák a világnak, nem minden zsidó vezető gondolkodik így (bár az ilyen megnyilatkozások mindig kétségbeesett tűzoltásnak tűnnek, valahányszor kiszivárog, hogyan gondolkodnak rólunk a zsidók). Uri Regev, aki a 2009-ben alapított Hiddush elnevezésű, állítólag a "vallási szabadságért és egyenlőségért" küzdő szervezet vezetője, Shteinman rabbi eszmefuttatására válaszul kijelentette: “Hihetetlen és felháborító hallani ezeket a gyűlölettel teli kijelentéseket, melyek az egész emberi faj ellen irányulnak. Shteinman rabbi újból nyilvánvalóvá tette azt a tényt, hogy hirdetett mérsékletessége legjobb esetben is alaptalan állítás, rosszabb esetben megtévesztés és csalás."
Perge Ottó - Ynetnews nyomán
kuruc