SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2012. április 3., kedd

Agymosás tolerancia-központokat*****


static.168ora.hu/db/0F/8B/ivanyi-copy-d0000AF8B8d850dbd3b8b.jpgi56.tinypic.com/qnuxw1.jpg
Agymosás tanároknak: "tolerancia-központokat" állítanak fel országszerte. 
A Pécsi Újság.hu számolt be elsőként arról, hogy úgynevezett tolerancia-központokat hoznak létre több vidéki városban, ahol szakemberek és kutatók segítenék a pedagógusokat "a nemzeti emlékezet kialakításában". A budapesti Holokauszt Emlékközpont által koordinált kezdeményezés jelenleg a szervezés fázisban leledzik, ám Nuber István, a budapesti székhelyű központ oktatási főtanácsadója szerint még a következő fél év során felállhatnak a vidéki decentrumok.
2011 őszén jelentette be Szita Szabolcs, a fővárosi Holokauszt Emlékközpont igazgatója, hogy több vidéki nagyvárosban is olyan alcentrumokat hoznak létre, ahol - az általa szorgalmazott „nemzeti emlékkultúra" létrehozása mentén - a pedagógusok megismertethetik a diákokat "a tolerancia szükségességével és a történelmi emlékezés fontosságával".
Nuber István, az emlékközpont oktatási főtanácsadója a Pécsi Újság.hu érdeklődésére elmondta, a kialakítandó alcentrum-hálózat terveit már kidolgozták, de saját erőből nem lesznek képesek az intézményeket működtetni.
- Döntés már van, kuratóriumi határozat is született az ügyben - mondta. Nuber hozzátette, a szükséges források előteremtését pályázatokon való részvétellel tudják csak megoldani. A kiírások felkutatása folyamatosan zajlik; az egyik ilyen lehetőség a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) pályázatainak elnyerése.
Nuber István szeptemberben már Pécsett is elindítaná a helyi pedagógus társadalom számára szervezett programokat, ám azt még nem tudni, hogy hol alakítanák ki a decentrum helyét.
- Már évekkel ezelőtt kitaláltuk a tanár(tovább)képzést, most akkreditáltatunk egy újabb tanfolyamot, amelyet a decentrumokban tartanánk, és amelyhez a helyi tanárok, szakemberek hozzátennék a városhoz köthető sajátosságokat és a már meglévő ismeretanyagukat is.
A Holokauszt Emlékközpont egyébként 2010 júniusától szervezi OktaTÁRS-FELLOWship néven a holokauszt-oktatási szakértőképzési programját, amelynek célja a hazai holokauszt-oktatás megújítása és egy olyan oktatói-pedagógusi hálózat kialakítása, amely elősegíti a vészkorszak tanítását és integrálását a nevelési-közoktatási folyamatokba.
(Pécsi Újság nyomán)
kuruc.