SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. november 7., hétfő

"Nem jóhiszeműek" a "magyar romák"

"Nem jóhiszeműek" a "magyar romák" egy kanadai miniszter szerint
"Bizarrnak" és "különösnek" nevezte a Magyarországról érkező cigány bevándorlók menekültstátuszra vonatkozó kérelmeit a kanadai bevándorlásügyi miniszter. Szerinte a kérelmek közül több nem volt "jóhiszemű". Egy helyi lap beszámolója szerint a bevándorlók a hosszú várakozási idő és a poloskák miatt panaszkodtak a miniszternek.

"A romák néma áradata" címmel közölt cikket a magyarországi romák bevándorlásáról a kanadai National Post című országos lap online kiadása. A lap szerint az ország állampolgársági és bevándorlásügyi minisztere, Jason Kennedy a múlt hétvégén helyi cigány vezetőkkel találkozott, és bevándorlókkal is beszélgetett a torontói repülőtéren, ahová az újság szerint átlagosan naponta tizenhét olyan magyar érkezik, aki kérelmezi a menekültstátuszt. A találkozó a miniszter szerint hozzájárult ahhoz, hogy megfejtsék, miért egy EU-tagországból érkezik a legtöbb menekültstátuszt kérelmező Kanadába, és hogy ezeknek a kérelmeknek miért csak a két százalékát fogadták el múlt évben.
A miniszter kérdéseire az újság szerint többen is válaszoltak, többek között azt emlegették, hogy Kanada biztonságos, multikulturális ország, minőségi egészségügyi rendszere van, ingyenes az oktatás, és bőségesek a gazdasági lehetőségek. "Ez egy jobb ország" - idéz a válaszokból az újság. Arra a kérdésre, hogy miért vonja vissza számos "magyar" a menekültstátuszra vonatkozó kérelmét, a bevándorlók a hosszú elbírálási folyamatot és a torontói poloskahelyzetet említették. A miniszter szerint többen azt mondták neki, hogy a poloskahelyzet "tűrhetetlen".

Tejfel László, a Szabolcs megyei Nyírbogát cigány önkormányzatának elnöke még az ősszel szeretne csatlakozni a februárban menekültként Kanadába kivándorolt feleségéhez és gyermekeihez, és vinné testvérének családját is.
Az újság szerint Kennedy már többször is megkérdőjelezte azoknak a kérelmeknek a jogosságát, amelyet "neonáci csoportok általi üldöztetésre" hivatkozva adnak be "egy ország nélküli etnikai csoport tagjai". Szerinte a tavalyi évben benyújtott kérelmek közül több nem volt "jóhiszemű", a "magyar romák" bevándorlását pedig "nagyon különösnek", "bizarrnak", és "jól szervezettnek" nevezte. A lap szerint az, hogy poloskák ki tudnak kergetni Kanadából valakit, aki "feltehetően" az életét féltve érkezett oda, vagy a néhány hónapos várakozási idő elijesztő tud lenni, megerősíti a miniszter véleményét.
"A menekültség nem arról szól, hogy valaki szereti-e az országot, ahol él, sem arról, hogy könnyű-e ott élni, vagy nem, és még csak nem is arról, hogy valaki alkalmanként diszkriminációval szembesül" - mondta a miniszter, és hozzátette azt is, hogy Magyarország már EU-tag, így az állampolgárok szabadon mozoghatnak a tagállamok között. A miniszter szóvivője korábban kizárta, hogy azonnali intézkedéseket terveznének a magyar vízumkövetelményekkel kapcsolatban, de Kennedy azt mondta a National Postnak, hogy "Kanada mindig fenntartja magának a jogot a vízumkényszer alkalmazására".
Kanadába jelenleg Magyarországról érkezik a legtöbb menekült, ázsiai és afrikai országokat is maga mögé utasítva. Az újság szerint az elmúlt évben az 1181 véglegesített menekültstátuszra vonatkozó kérelem közül csupán huszonkettőt fogadtak el. Az újság szerint általában évekbe telik egy kérelem elbírálása, addig azonban a kérelmezők jogosultak az egészségügyi és az oktatási rendszer használatára.
(Origo)
 Friss: Országimázs-építés füstösék által




További részletek: http://kuruc.info/r/4/87677/#ixzz1d3vkZKo5