SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. november 22., kedd

A "holokauszt-túlélőknek"


Még mindig nem volt elég: 4,2 millió dollár kifizetését követeli a Mazsihisz - amint lehet, megkapják, ígéri a minisztérium
A "holokauszt-túlélőknek" járó támogatás azonnali kifizetésére szólította fel a kormányt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az MTI-nek is elküldött keddi közleményében.

Középen Feldmájer, a Mazsihisz elnöke
A közlemény szerint a magyar kormány a mai napig nem fizette ki a 2007-ben kötött szerződésben vállalt, a "holokauszt-túlélőknek" 2011-ben járó - és a költségvetési törvényben szereplő - 4,2 millió dollárt, pedig a kifizetésre a kormány több tagja is határozott ígéretet tett külföldön és belföldön is. A fizetési határidő óta csak Magyarországon csaknem ezer jogosult halt meg, így ők már nem részesülhetnek ebben a juttatásban - tették hozzá.
A Mazsihisz közleményében azt írta: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársai többször ürügyként hivatkoztak a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) átalakítására, arra, hogy az azzal kapcsolatos bírósági döntés hiánya akadályozza a kifizetést. A Mazsihisz szerint "ezek a közlések nem valósak, a támogatás átutalása, szétosztása nincs összefüggésben a Mazsök átalakításával", ugyanis a közalapítvány tervezett átalakítására vonatkozó minisztériumi kérelemnek helyt adó elsőfokú bírósági döntést a Fővárosi Ítélőtábla jogilag megalapozatlannak találta, és hatályon kívül helyezte.
A Mazsihisz közleményében megdöbbentőnek nevezte, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium "képtelen volt arra, hogy olyan okiratokat terjesszen elő, amelyek egy bírósági döntés alapjául szolgálhatnának, és amelyek kiállják a független bíróságok vizsgálatát". A szervezet felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul intézkedjék a "holokauszt túlélőknek" 2011-ben járó összeg átutalásáról, és ezzel "állítsa helyre Magyarország szavahihetőségét, és tekintélyét".
Frissítés: Amint lehet, fizetnek (az adónkból), mint a katonatiszt
A közigazgatási tárca szerint a Mazsihisz vezetői politikai hangulatkeltésre próbálják felhasználni, hogy késik a kárpótlásra jogosultaknak járó támogatás kifizetése.
Félrevezető információkat közölt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) - állítja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.
A kormány képviselői - olvasható a minisztérium közleményében - arra tettek ígéretet mind a hazai, mind a nemzetközi zsidó közösségeknek, hogy haladéktalanul intézkednek a 2011-es évre járó kárpótlási összegek kifizetéséről, amint a Mazsök által 2007 és 2010 között szétosztott kárpótlási kifizetésének elszámolása megtörténik. Ez ugyanis az egyik feltétele a kárpótolási összegek kifizetésének a 2007-ben megkötött szerződés szerint. Az elszámolás megküldésének végső határideje 2011. június 30. volt.
A fővárosi ítélőtábla 2011. november 17-én kelt végzésében valóban hatályon kívül helyezte a Mazsök kuratóriumának bejegyzését elrendelő végzést, de nem amiatt, hogy jogilag megalapozatlannak találta - mivel annak megalapozottságát nem vizsgálta - hanem azért, mert bírósági titkár járt el annak meghozatalában.
A minisztérium állásfoglalása így fogalmaz: "A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajnálattal veszi tudomásul, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetése politikai hangulatkeltésre próbálja meg felhasználni azt a késedelmet, melyet a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány jelenlegi kuratóriumának tagjaiként többek közt éppen a Mazsihisz vezetői okoztak a kárpótlásra jogosultaknak továbbá, hogy a Mazsihisz által a Mazsök kuratóriumába delegált tagok fellebbezésükkel akadályozzák a megújított, a legtöbb zsidó szervezet által támogatott és a kormány által elfogadott kuratórium munkáját."
A tárca "továbbra is minden tekintetben tartja magát a 2007-ben megkötött szerződésben foglaltakhoz", és amint a "lefektetett feltételek megvalósulnak, haladéktalanul intézkedik a költségvetésben kárpótlási célra elkülönített és letétbe helyezett összeg továbbításáról" - ígérik.
(MTI - Nol nyomán)


További részletek: http://kuruc.info/r/2/88407/#ixzz1eUiBGZR7