SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. augusztus 24., szerda

Médiaprostitúció

 2000 halott a NATO bombázásait követően

Az utóbbi két nap ismét bebizonyította azt a nyilvánvaló tényt, hogy nincs független média, és a nyugati hírügynökségek, újságok és magazinok politikai célt szolgálnak. Az újságok, magazinok és hírügynökségek oroszlánrésze a lázadók sikereiről és Tripoli közelgő bukásáról számolt be. A pravda.ru azonban megkereste a líbiai hadsereg kapitányát, Hasan D. pedig azt nyilatkozta, hogy Tripoli még mindig az ő kezükben van."Amikor a korai jelentések érkeztek a támadásról és az ellenség feltűnéséről, a vezetőnk Muammar Kadhafi katonai egyenruhájában érkezett, és a megjelenése soha nem látott lelkesedést váltott ki a katonák és az emberek körében. Azt a parancsot adta, hogy ne kegyelmezzünk senkinek a patkányok és nyugati támogatóik közül. Reggelre kiszorítottuk őket a városból, az állásaik nagy részét megsemmisítettük annak ellenére, hogy a NATO vadászgépei folyamatosan a város felett voltak, és bombázták a környéket. A kórházak megteltek sebesültekkel. A Nyugat szörnyű bűncselekményeket követett el, nőket és gyermekeket gyilkolnak. A beérkezett információk szerint mintegy 2000 civil halt meg a bombázásokban. Nemrég lelőttünk egyet a helikoptereik közül, a gép a parton zuhant le. A hadsereg és a milíciák most Tripoli szélén ölik a patkányokat és a külföldi harcosokat."

Mi történt tehát? A külföldi újságípravda.rurók gyorsan megállapították, hogy Kadhafi rendfenntartói leteszik a fegyvert, a lázadók irányítják a város 80-90%-át, és éppen most foglalják el a bunkert, ahol az ezredes rejtőzik, majd a felkelők bevették Brega városát. Arról is szórtak szét infrmációkat, hogy a lázadók kivonulnak az utcákra, hogy így ünnepeljék a líbiai ezredes vereségét. Augusztus 22-én reggel a média elkezdett jelentéseket adni Kadhafi három fiának elfogásáról, és Khamis haláláról, aki az elit brigád parancsnoka. Persze a fogvatartottak közül egyet sem mutattak meg nyilvánosan.

Ezután az internet felvételeket mutatott a megölt Jamahiria vezetőkről: magáról az ezredesről, közeli munkatársairól és hozzátartozóiról, beleeértve az ezredes lányát is. Azonban nagyon hamar kiderült, hogy ezek hazugságok, a képeket Photoshop-pal gyártották.

Például a "halott" Kadhafi képe bin Laden meggyilkolt miniszterének képén alapult, Ajésa "maradványai" pedig a terrortámadásban elhunyt Behazir Bhutto képén.

Estére kiderült, hogy a felkelők és külföldi segítőik nehézségekbe botlottak. Először is, a felkelők sikereit a médiában nem méretezhették 80-90%-nál nagyobbra, miután az Al-Jazeera "heves ellenállásról" jelentett és az ezredesről, aki "csodálatos módon" feltámadt.

Így később a források arról számoltak be, hogy Kadhafi elmenekült. Ezt követően Szaif jelent meg katonáival körülvéve a nagyközönség előtt, és felszólította a líbiai népet, hogy "pusztítsák el a patkányokat". Majd Khamis jelent meg, akinek az érkezése döntően megváltoztatta a helyzetet a városban.

Ellentmondásos hírek érkeztek Bregáról. A nyugati propagandisták hírül adták, hogy Mutassima csoport érkezett Kadhafi segítségére Bregából, mivel a város megadta magát. Ezt követően olyan információk jöttek, amik ellentétesek voltak a korábbival. Ekkor a média szerint Bregában folytak a harcok. Utóbbi bizonyulhat igaznak, mivel nem tudtak volna megtenni több ezer kilométert Tripoliig NATO gépekkel a fejük felett.

Augusztus 23 reggelére a média arról jelentett, hogy a lázadók előrehaladása megtorpant. Ezt kísérte Kadhafi fiának beszéde, amiben felszólította az újságírókat, hogy látogassák meg Tripoli minden részét, hogy maguk is lássák, minden csendes, és a patkányokat kizavarták a városból - miközben az emberek még vadásztak azokra, akik a támadást követően elmenekültek a városból.

De mi a helyzet a televízió közvetítésével a Tripoliban kialakuló általános örvendezésről? A nyugati újságírókat arra ösztönözték, hogy menjenek ki és a "terepről" jelentsenek élő adásban. Ez jól összezavarhatta az embereket. Csakhogy: először is, Tripoliban február óta nincs internet hozzáférés. Másodszor, a "történések színhelye" olyan helyen volt filmezve, ahol a háttérben köztéri világítás van. Tripoliban azonban nincs világítás és nincs áram, mivel a legtöbb helyen a NATO lebombázta a tápegységet.

Dezinformációs célból legyártott képek...


Később néhány blogger a jelentésekben mutatott fényképeket összehasonlította a városról készült képekkel, és furcsa ellentmondást találtak, ugyanis hiányoztak olyan dolgok a városképből, amiről minden helyi tudja, hogy ott vannak. Olyan részletek, mint például a villanyoszlopok, domborművek egy-egy épületről a képen, fák, stb.

Egy héttel ezelőtt a katari hatóságok Tripoli látképéhez hasonló dekorációkat készítettek. Az előkészületek értelme akkor még nem volt egyértelmű, sokan azt gondolták, ez azoknak a kiképzéséhez, felkészítéséhez kell, akik majd megrohamozzák Tripolit. Most azonban nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy a médiában leközölt fényképek ebben a katari "színházban" készültek. Felmerül a kérdés: miért van szükség erre a cirkuszra? Először is azért, hogy megtörjék a Kadhafi-erők hűségét és bátorítsák a lázadók csoportjait. Másodszor, a líbiai fővárosba igyekvő demokrata politikusokról készült képek felhatalmazzák a NATO-t, hogy beküldje Tripoliba a gyalogságot. Hivatalosan az ő biztonságuk érdekében.

Mindenesetre az incidens árnyékot vet a külföldi újságírásra, jól mutatja, mennyire lehet bízni a médiában.

pravda.ru

Jövőnk.info megjegyzés: A felkelők sikereiről szóló hamisított jelentések azért is fontosak a nyugati cionisták számára, hogy ennek hatására minél több ország ismerje el hivatalosan a felkelők által létrehozott Nemzeti Tanácsot.
pravda.ru