SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. június 12., vasárnap

Milyen áron emelkedhet a Hit Gyülekezete egyházi rangra.





A paktum ára                                          

Milyen áron emelkedhet a Hit Gyülekezete egyházi rangra? Hogyan lett egy ötfős csoportból ötvenezres közösség? Az egykoron destruktív szektának minősített gyülekezet ma, a balliberális oldal nélkül is meghatározó pozícióba kerülhet, de ki fizeti meg mindennek az árát? 


 
Fideszes lett a hites?

Elmúlt az idő 

Hol vannak már azok az idők, amikor Révész Máriusz a szabad vallásgyakorlás jogát összeférhetetlennek tartotta a Hit Gyülekezetének tevékenységével? 1999-ben a fideszes honatya még azt a kérdést tette fel a Parlamentben, hogy mennyire férnek meg a szabad vallásgyakorlás keretei között Németh Sándor vezető lelkész kijelentései, miszerint "a római katolicizmust Mussolini alapította, majd Adolf Hitler erősítette meg és népszerűségét ennek a két embernek köszönheti". A vallásszabadságról szóló törvény módosításának vitájában, Révész Máriusz a következőképpen érvelt: "Miután többször megnéztem a rendelkezésemre bocsátott videókat, rájöttem, hogy nem is ezek a kijelentések, nem is ezek a tanítások a legveszélyesebbek. 




Sokkal nagyobb veszély az akaratuktól megfosztott emberek tömege, az önkívületben vonagló hívők nagy száma. Ez jelenti, tisztelt hölgyeim és uraim, az igazán nagy problémát!" Hol vannak már azok az idők, amikor a fideszes politikusok el akarták választani a konkolyt a búzától? "A kormány a vallásszabadságról szóló törvény módosítása során tegye világossá a hívők és a nem hívők számára is egyértelmű módon, hogy melyek az igazi vallási értékeket felmutató történelmi egyházak, és melyek a vallás köntösébe bújtatott csoportosulások, amelyek kárt okoznak saját tagjaiknak, szűkebb és tágabb környezetüknek." Az 1999-ben elhangzott felszólalások 2011-ben elmaradnak. 




De már Semjén Zsolt sem szónokol a történelmi egyházak kiemelt szerepéről, mint 2005-ben az Új Ember című katolikus hetilapban: "A több száz egyház nem jelentéktelen része puszta adócsalás, szélhámosság. De még ennél is ártalmasabb, hogy az egyházellenes politikai erők ezeket az álegyházakat és destruktív szektákat politikai céljaik érdekében támogatják - mit sem törődve az ellopott adóforintokkal és a szekták által tönkretett gyerekekkel, családokkal -, azért, mert ezzel vélik relativizálhatónak a történelmi egyházak társadalmi tekintélyét. Évről évre megpróbáltuk reális feltételekhez kötni az egyházalapítást, amit a balliberális oldal - kétharmados lévén a törvény - másfél évtizede megakadályoz." 






Ahhoz, hogy az egykori destruktív szektának tartott Hit Gyülekezetből történelmi egyház vagy egyáltalán csak egyház legyen, ma már balliberális oldal sem kell. Szászfalvi László egyházügyi államtitkár a köztévé márciusi műsorában jelentette ki, hogy a Gyülekezet egyértelműen egyház kategóriába tartozik és "elképzelhetőnek" tartotta a történelmi egyházak közé sorolást is. Az államtitkár még áprilisban is azt állította: lesz történelmi egyházi kategória. Mára, már ez sem biztos. Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető legújabb nyilatkozata értelmében a Hit Gyülekezete nem lesz történelmi egyház és az is lehet, hogy történelmi egyház megkülönböztetés sem lesz. Alternatívaként felmerült a hagyományos egyház, illetve a vallási közösség megnevezés is. Az egyházügyi államtitkár korábban úgy vélekedett, hogy a történelmi egyházak és az elismert felekezetek között túl nagy eltérés nem lenne. Pedig az állami támogatások és adókedvezmények sorsa szempontjából cseppet sem elhanyagolandó tényező az elhatárolás. 







Ráadásul arról még egyáltalán nem szólt a fáma, hogy a Jehova Tanúi, a Krisna-tudatú hívők, vagy a szcientológusok milyen terminológiai besorolást kapnak. A kormányzat márciusi elképzelései szerint a történelmi ranghoz 100 év honosság "vagy" 25 ezres lélekszám, illetve 100 év honosság "és" 25 ezres lélekszám kellett volna. A lapzártánkkor ismeretes fejlemények értelmében a 25 ezres limit nem lesz feltétele a történelmi minősítésnek. Ugyanakkor az egyházi rang elnyeréséhez sem kötnének túl szigorú előírásokat. Elegendő lenne a vallási tevékenység igazolása, a húsz éves magyarországi működés és a legalább ezer természetes tag megléte. Konkrétumokról és részletekről még nem beszélt a kormányzat, viszont az elvileg kész koncepció hónapról hónapra változik és egyelőre egy dolog biztos, hogy semmi nem biztos. 

Pacta sunt servanda 

Viszont Németh Sándor nyilatkozataiból elég sok bizonyosság következik. "Szerintem normális, józan politikai megfontolás, nem pedig valamiféle homályos, sötét paktum, aljas árulás magyarázza, hogy a nevünk szóba került a történelmi egyház státusz várományosai között." De mikor is kezdődött a józan politikai megfontolás korszaka a Fidesz-KDNP részéről? A cionista szektavezér korábbi nyilatkozatában 1998-ra datálta a jobboldali fordulatot, emlékeztetve, hogy a Fidesz már az ezredforduló óta nem támadta a gyülekezetet. Németh Sándornak a Magyar Narancs című liberális hetilapnak adott interjújából kiderült, hogy vallási, szociális és karitatív kérdésekben rendszeresek a tárgyalások és az együttműködések. Információink szerint Balog Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár, református lelkész az elsődleges kapcsolattartó. 

Németh Sándor a fideszes vezetésű önkormányzatokkal korrektnek és konstruktívnak nevezte a kapcsolatot. Valószínűleg ennek a gyümölcsöző kapcsolatnak tudható be Kósa Lajos debreceni polgármester 2009-es Hit Parkos haknija, vagy Páva Zsolt pécsi polgármester fővédnöksége a Vidám Szimfonikusok elnevezésű gyülekezeti rendezvényen, vagy éppen a 99 évre szóló ingyenes ingatlanhasználat biztosítása Lázár János városában, Hódmezővásárhelyen. A Fidesz-KDNP egyházügyi államtitkára ma úgy gondolja, hogy a hitesek kifejezetten vallási, hitéleti tevékenységet folytatnak. Vajon minek tudható be az ötlet, hogy a katolicizmusellenes Hit Gyülekezetét egyszer csak a katolikus egyházzal egy szintre kívánják emelni? Hiszen a hitesek felfogása szerint a katolikusok az ördög eszközei, akik az evangéliumi világosságot elhomályosítják az emberek előtt, egy "parázna egyház", amely a "népeken ül", Rómát pedig mindig is az ősellenségüknek tekintették. "Ami pedig a katolikus egyházhoz fűződő kapcsolatunkat illeti, az a közelmúltig valóban feszült volt, most inkább hűvösnek, távolságtartónak mondható, valamelyest az enyhülés jelei mutatkoznak." - nyilatkozta Németh Sándor. 






A Fidesz-Hit Gyülekezete paktumról először tavaly márciusban cikkezett a sajtó, mely szerint a Fidesz azt kérte, ne támogassák az MDF törekvésit a parlamenti küszöb elérésében. A hitesek tartották szavukat és ma már MDF sincs (ahogy SZDSZ sem). De mit ígért a Fidesz? Történelmi egyházi rangot? És miért éri meg mindez a Fidesz-KDNP-nek? Miért nem határolódnak el hetente a történelmi egyházak nagyjai? Pacta sunt servanda, vagyis a megállapodást meg kell tartani. A megállapodás pedig arról szólt, hogy az "elismerésért" cserébe nem támadják nyíltan a Fideszt. Sőt, a Hit Gyülekezetével áldásos viszonyt ápoló vállalkozók és befektetők tulajdonában álló ATV-n rendszeres vendégekké váltak a kormánypártok képviselői. Abban az ATV-ben, ahol a hírigazgatói posztot Németh Sándor fia, Németh Szilárd tölti be és abban az ATV-ben, melynek internetes portálját gyülekezeti tagok 

Takács Veronika - Barikád