SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. június 29., szerda

Zsidó és cigány népdalokkal búcsúztak *.EGGYÜT MULATTAK *
Zsidó és cigány népdalokkal búcsúztak Tarlósék az uniós elnökségtől Berlinben
Rendhagyó ünnepi koncerttel búcsúzott Magyarország szerda este Berlinben az uniós elnökségtől a Brandenburgi kapunál.
A szabadtéri koncertre a német főváros szívében, a német egység szimbólumát jelentő, híres Brandenburgi kapu előtti téren került sor. A főszereplők a többi között a világhírű magyar operaénekesnő, Rost Andrea, továbbá Kocsis Zoltán, valamint a Budapest Klezmer Band voltak. A magyar kormány képviseletében jelen volt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Budapestet Tarlós István főpolgármester, a házigazda Berlint pedig Klaus Wowereit kormányzó polgármester képviselte.
A német főváros - és egyben Európa - egyik legnevesebb és leghangulatosabb terén, a Pariser Platzon tartott, kétórás koncert fő szervezője a berlini magyar nagykövetség volt. Az egyedülálló rendezvényre a magyar elnökség zárásaként, továbbá abból az alkalomból rendezték meg, hogy 20 évvel ezelőtt került aláírásra a Berlin és Budapest közötti testvérvárosi kapcsolatokról szóló megállapodás. A koncertre a német politikai, gazdasági, kulturális és társadalmi élet neves képviselői kaptak meghívót, és a magyar művészek előadását rajtuk kívül több száz berlini hallgatta végig.

                                                     
      
Az ünnepi est keretében Magyarország jelképesen átadta az elnökségi stafétabotot az Európai Unió következő soros elnökének, Lengyelországnak. A stafétabot ebben az esetben egy integrációs kerékpár volt. Czukor József berlini magyar nagykövet ennek kapcsán Walter Hallsteint, az Európai Bizottság első elnökét idézte, aki az uniót annak idején egy olyan kerékpárhoz hasonlította, amelyet az életben maradáshoz állandóan mozgásban kell tartani. A koncertnek lengyel vendégszereplője is volt, mégpedig az Európában rendkívül népszerű és egyedi zenét játszó Motion harmonikatrió.
A koncert tulajdonképpeni kezdeményezője a Berlinben élő, a világ számos operaszínpadát meghódító Rost Andrea volt, aki a rendezvény nyitányaként - Kocsis Zoltán zongorakíséretében Bartók- és Kodály-műveket adott elő. Kocsis Zoltán zongorakísérete mellett dudán Szokolay Dongó Balázs, lanton pedig Bolya Mátyás játszott. A koncert második felében ugyancsak Rost Andrea volt a főszereplő az általa több mint egy évvel ezelőtt "kitalált" Pannon Dalokkal, amelyek keretében a Kárpát-medencéből származó magyar, zsidó és cigány népdalokat adott elő. Ünnepi beszédében Klaus Wowereit berlini polgármester Helmut Kohl volt kancellárnak azt a kijelentését idézte, hogy a Brandenburgi kapu alatti föld magyar föld. A polgármester jelképesnek nevezte, hogy a kapu előtt most magyar koncertre került sor. Gratulált a magyar elnökség sikeréhez, egyben pedig ismét köszönetet mondott a több mint 20 évvel ezelőtti határnyitásért, amely elősegítette a német egység megvalósulását.
Köszöntötte a résztvevőket Tarlós István 

főpolgármester is, aki - Wowereithez hasonlóan - ugyancsak jelképesnek nevezte, hogy Magyarország a Brandenburgi kapu lábánál adhatja át Lengyelországnak a jelképes elnökségi stafétabotot. Hasonló gondolatot fogalmazott meg a koncert, illetve annak helyszíne kapcsán Navracsics Tibor

 miniszterelnök-helyettes is, hangsúlyozva: nincs még egy olyan hely a második világháború utáni Európában, mint a Brandenburgi kapu,
 amely egyformán jelképezi a kontinens megosztottságát és egységének helyreállítását is.
(MTI)