SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. május 15., vasárnap

A HABIRUK UJRA ÖLTEK .

Halott tüntetők Izrael minden oldalán

2011. május 15
Kilencen meghaltak, miután tüntetések kezdődtek Izrael több határánál az ország megalakulásának évfordulóján. A szír és libanoni, valamint a Gáza-övezettel és Ciszjordániával közös határoknál is tüntettek palesztin menekültek, akikre tüzet nyitottak az izraeli biztonsági erők. További több tucat tüntető súlyosan megsérült.
A legkomolyabb összecsapások a szír határon, a Golan-fennsíkon zajlottak, ahol több száz tüntető tört át egy kerítést és palesztin zászlókkal demonstrált Majdal Shams faluban. Itt négyen haltak, hasonlóan a libanoni határnál történt incidenshez. Gázában hatvan tüntető sérült meg, Tel-Avivban pedig egy izraeli férfi halt meg, tizenhét pedig megsérült, miután egy teherautó a gyalogosok közé hajtott a járdán.
A Golan-fennsíkot az 1967-es háborúban foglalta el Izrael, azóta a térség jellemzően nyugodt, de ilyen összehangolt palesztin tüntetésre egyébként sem volt eddig példa.
Izrael 1948-as megalakulásának napjára minden évben megemlékeznek a palesztin menekültek is, idén fordult elő azonban először, hogy összehangolt tüntetést szerveztek. Az idei forradalmi hullám a palesztinokat is megihlette.
"A palesztinok sem kevésbé lázadóak, mint a többi arab nemzet" - mondta Ali Barka, a Hamasz képviselője a New York Times beszámolója szerint. A Hamasz szerint a vasárnapi események után egyértelmű, a palesztinok megelégelték a megszállást, és fordulópont jöhet a konfliktusban. Az izraeli-palesztin béketárgyalások tavaly akadtak meg, egyelőre nincs is újabb megegyezési lehetőség a láthatáron.
Az izraeli állami álláspont szerint ugyanakkor a tüntetéseket Iránból és Szíriából szervezték, hogy ezzel tereljék el a figyelmet a saját lázadóikról. Joáv Mordechai tábornok szerint azért kellett tüzerőt használni a tüntetőkkel szemben, mert áttörték a határokon lévő biztonsági kerítést.

SAJÁT HAZÁJUKBA KERITÉSEK ÉS GYILKOSOK VANNAK

Index.NYOMÁN