SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. május 1., vasárnap

A Boldog Ceferino Lovagrend.**A HABIRUK ROMA LOVAGOKAT KREÁLNAK MI JÖHET MÉG????**
Cigány lovagrend alakul Habsburg főherceggel

Pisont István labdarúgó is tagja lesz a világ első cigány lovagrendjének. Az avatási ceremóniát a mátraverebélyi kegyhelyen tartják, a szertartást katolikus püspök vezeti majd.Ceferino Gimenez Malla spanyolországi roma lókereskedő volt. A polgárháború idején, 1936-ban egy pap védelmére kelt: bebörtönözték és kivégezték. Ő volt az első cigány, akit 1997-ben a katolikus egyház boldoggá avatott, és ő a névadója a világ első cigány lovagrendjének, amely a közeljövőben alakul meg Magyarországon.


JO ÁRA VOLT A GASZTRONAK GIMENEZ

A Boldog Ceferino Lovagrend a katolikus egyházzal, protestáns történelmi egyházakkal és civil szervezetekkel, valamint cigány kisebbségi önkormányzatokkal együttműködve fogja ellátni feladatát. Célkitűzései között a keresztény hit és a cigány kultúra ápolása, a szegények - különösen a roma rászorulók - segítése, a cigányság és az egyházak közötti kapcsolat erősítése szerepel.
HUZZAD LOVAGA lovagrend avatási szertartását május 4-én, Boldog Ceferino halálának 75-ik évfordulóján tartják a mátraverebélyi kegyhelyen. A lovagrend fővédnöke Habsburg Albert József főherceg. Egyházi részről Beer Miklós, a váci egyházmegye püspöke és Székely János, a cigányok pasztorációjáért (lelki gondozásáért) felelős katolikus püspök látja el a védnökséget. A ceremóniát Beer Miklós vezeti.
A cigány lovagrend nagymestere (elnöke) Pintér Szabolcs szociálpolitikus, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság tanácsadója. Elmondása szerint a kilenc roma taggal alakuló lovagrend között lesz Pisont István labdarúgó is.
A roma nagymester arra számít, hogy támogatóként nem cigányok is csatlakoznak majd a lovagrendhez, amely szeretné elérni, hogy "Krisztusban cigány és nem cigány magyarok lebontsuk a nyomor, a szegénység, a tudatlanság, a társadalmat megosztó törekvések hatására kialakult kölcsönös gyanakvást és félelmeket".
Czene Gábor
FOR*NÉPSZABADSÁG
VIDEO A CIGÁNY LO NÉLKÜLI LOVAGOKROL