SZÁMLÁLO

free counters

MINDIG

2011. május 31., kedd

IMF *A FELSÖBRENDÜ GORÉK*

Más etikai szabályzat vonatkozik az alkalmazottakra, s más a főzsidókra az IMF-nél
A Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) kétfajta etikai szabályzat van érvényben, egy az alkalmazottak, egy másik pedig a 24 ügyvezető igazgató számára - közölte hétfői számában a The New York Times.
A 2400 főnyi alkalmazottal kapcsolatos előírások az elmúlt években szigorodtak, ám az igazgatókra
 vonatkozó inkább javaslatok mint szabályok 2003 óta nem változtak. Az alkalmazottak esetében példáforró vonalat létesítettek a zaklatások bejelentésére, és a kivizsgált esetekről, amelyek miatt az elkövetőket akár el is bocsáthatják a szervezettől, az éves jelentésében is beszámol a szervezet.
Az alkalmazottak ügyében egy etikai tanácsadó jár el, aki azonban az igazgatók viselt dolgaiban már nem illetékes. Az igazgatók és a vezérigazgató ügyeiben csak maga az igazgatótanács rendelkezhet. Ennek ötfős etikai tanácsa bizalmasan működik és a potenciális vétkesek ellen az egyetlen rendelkezésére álló eszköze az írásos figyelmeztetés, vagy az, hogy levélben értesíti az érintett igazgatót delegáló országot vagy ország-csoportot.Katrina Campbell, a Global Comliance etikai szakértője 2007-ben megállapította, hogy az igazgatótanács számára nem dolgoztak ki megfelelő eljárásokat a saját tagjai és a vezérigazgató megrendszabályozására. Ez utóbbira pedig, aki egyszerre a tanács elnöke és a személyzet vezetője is, nem tudni, hogy az alkalmazotti, avagy az igazgatói etikai kódex vonatkozik-e.
Megválasztásakor, 2007-ben Dominique Strauss-Kahn munkaszerződésében az alkalmazotti etikai szabályzat került, ám amikor kiderült, hogy intim viszonyt folytatott az egyik beosztottjával, mégis az igazgatótanáccsal volt köteles elszámolni. Az IMF 2008-ban egy külső jogi irodát, a Morgan, Lewis & Bockiust bízta meg az akkori Strauss-Kahn-ügy kivizsgálásával. A The New York Times szerint a céget a valutaalap azóta több más esetben is felkérte.
Az alkalmazottak esetében 2010-ben 30 panasz érkezett az etikai normák megsértésével kapcsolatban. Tíz esetben fegyelmi eljárás indult, amelyek eredményeképpen az IMF legkevesebb egy elbocsátást kezdeményezett. Az alsóbb szintekre vonatkozó előírásokat a közelmúltban azzal egészítették ki, hogy a főnök és beosztott közötti szoros személyes kapcsolat összeférhetetlenséget eredményezhet, ezért azt jelenteni kell. Az igazgatókra nem vonatkozik hasonló rendelkezés.
Az igazgatótanács 1998-ben megalakult etikai bizottsága egy belső jelentés szerint 2007-ig kizárólag a saját eljárási ügyeiről tanácskozott. Mivel a testület munkája bizalmas, a valutaalap nem közölte, hogy azóta összeült-e egyáltalán a bizottság.
(MTI)